Thursday, August 1, 2013

Resepi kole kacang mudah


Semalam siapkan kole kacang untuk suami. Sebenarnya suami nak makan kole kacang. Pasar ramadhan dekat rumah pun tak ada pulak orang jual kole kacang. Apa lagi, buka internet cari resepi yang paling senang buat kole kacang. Alhamdulillah berjaya juga saya buat. Resepinya senang. Lain kali kalau suami nak makan boleh buat bila2 masa. Saya letak dalam bekas kecik2. Beri juga kat kawan2 yang suka makan kole kacang sebab banyak juga dapat. Sesiapa nak cuba boleh guna resepi di bawah.

Bahan
1 cawan santan ** (utk tahi minyak)
2 cawan santan
2 sudu gula*
1 cawan gula merah*
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan air*

cara-cara
1. Mula2 masak santan yang bertanda ** sehingga terhasil tahi minyak. Asingkan tahi minyak dan minyak. Biarkan minyak dalam kuali.

2. Masak bahan yang bertanda * sehingga gula hancur. dan biarkan sejuk.

3. Masukkan tepung dan santan (2 cawan tu) kedalam bekas. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pulak air gula yang telah di masak tadi kedalam bekas tepung +santan. Gaul sehingga semua sebati.

4. Akhir sekali, buka api kuali tadi dan masukkan bahan no 3 (yg telah digaul tadi) kedalam kuali yang mengandungi lebihan minyak tadi. Api perlahan saja dan sentiasa kacau sehingga pekat.

5. Tutup api bila sudah pekat dan siap untuk di masukkan kedalam loyang atau bekas kecil2. Taburkan tahi minyak tadi dan sedia untuk dihidang apabila kole kacang sudah keras.


1 comment:

MAMAAIN said...

Salam,
Selalu mengikuti Puan punya Blog...
Best