Tuesday, August 7, 2012

Resepi 9 jenis biskut

 2. Biskut Bunga cina

Biskut ini orang zaman dulu suka buat. Sangat rapuh dan cair di mulut.  Susah nak dapat resepi ini.  Ini pun dah lama berada dalam simpanan saya yang diambil dari keratan akhbar dan tiap2 tahun saya membuatnya. Rasanya anda patut mencuba untuk merasa kelainan rasa biskut.


Bahan:

100gm marjerin
90g gula kastor
1 biji telur
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi

Cara:
Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan gaul hingga sebati. Dan kemudian masukkan tepung jagung dan tepung ubi.  Picit adunan atas loyang guna acuan bunga dan siap untuk dibakar pada suhu 180'C selama 15 minit. (Bergantung pada oven)


 3. Biskut Buble rice coklat



Biskut ini paling senang nak buat.  Caranya, double boil coklat masak dan selapas coklat cair, masukkan bubble rice. Boleh masukkan badam panggang dan kismis. Apabila semua bahan dah digaulkan, masuklah dalam bekas2 kecik. Senangkan.

4. Biskut Coklat Cip (sumber Hanieliza tapi telah diubah suai)


Bahan:
250g Mentega
1 sudu besar shortening
160g gula kastor
1 biji kuning telur
1s/k esen vanila
230g tepung gandum
20g serbuk koko
100g coklat cip
50g badam
50g nestum

Cara:
1. Gaulkan mentega, shortening dan gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul lagi.
3. Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan nestum perlahan2.
4. Akhirnya masukkan badam dan coklat cip
5. Bakar dalam oven suhu 180"C selama 25 minit atau sehingga masak.
6.Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut ini ranggup dan sedap.  Anda boleh mencuba.

5. Biskut Sugi Salju

Ini resepi saya ambik dari blog maklang. Dah rasa sample orang bagi dan rasa sedap.  Itu yang saya search dalam internet dan jumpa yang maklang punya resepi.  Tak silap mak gebu pun guna resepi sama. mat gebu pun cakap biskut ini memang sedap. Anda mesti cuba.

SUJI SALJU

A.
150g minyak sapi
100g butter
100g gula castor
1st esen vanila
1 biji kuning telur

B.
100g cornflakes - kisar halus
100g tepung jagung
50g tepung suji
280g tepung gandum - curah skit2 dulu sampai senang diterap

HIASAN: 150g tepung susu (mklang guna susu eveready, jadi takyah ltk icing lagi sbb manis sedang elok)
50g gula icing

Cara1. Sebatikan semua bahan A
2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.
3. Canai dan terap. Bakar pd suhu 150 selama 25' (ikut oven masing2 eh)
4. Dah masak, sewaktu masih panas gaulkan dengan campuran susu dan icing


6. Biskut valentino


7. biskut hazelnut


 8. Biskut Oren coklat Cip

Biskut ini saya dah beri resepi dalam entry sebelum ini.

 9. Biskut Cornflake Madu

Ini juga biskut paling senang nak buat. Cairkan marjerin, gula dan madu atas api perlahan. Berapa banyak? Boleh agak2. Bila dah mengelegak tutup api dan gaulkan dengan conflake. Masukkan juga kacang dan kismis jika suka. Akhirnya masukkan dalam bekas kecil dan bakar selama 10 minit dengan suhu 180'C. Apabila sejuk bolehlah dimasukkan dalam bekas kedap udara.

1 comment:

wsc biolo obat pelangsing said...

kalau di indonesia namanya kue seprit yang no 2